Spreken met een satelliet. Een workshop vroedkunde met bevallingspop Caat en baby Pim. Sleutelen aan erfelijk materiaal in een DNA-labo. Je eigen Facebook-like maken op een 3D-printer. Een tablet gebruiken als hoorapparaat. Of je oud meubelstuk redesignen in een professionele realisatiecel. Het is maar een kleine greep uit de 110 activiteiten die je kan beleven tijdens de Dag van de Wetenschap bij Thomas More op zondag 24 november. Alle campussen openen hun deuren.
Kom kennismaken met onze passie voor wetenschap en technologie
Tijdens de Dag van de Wetenschap kunnen jong en oud actief kennismaken met wetenschappen en technologie. Aan de hand van workshops, demo’s, lezingen, interactieve quizzen en tal van andere doe-activiteiten ontdekken bezoekers dat wetenschappen en technologie hun plaats veroverd hebben in elk aspect van ons dagelijks leven. In totaal zijn er meer dan 400 activiteiten te beleven in Vlaanderen.
Ook de onderzoekers, docenten én studenten van Thomas More tonen graag hun passie voor wetenschap en technologie tijdens de Dag van de Wetenschap. Ze staan bezoekers te woord en gaan met hen aan de slag op de campussen in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Turnhout en Vorselaar. Er staan zo’n 110 activiteiten op stapel, in diverse expertisedomeinen. We beloven de bezoekers een druk maar vooral leerzaam en uitdagend programma!
Een greep uit het ruime Kempische aanbod
- Amai, mijn voeten. Je voeten doen heel wat werk voor jou. Het is dan ook niet te verwonderen dat sommige mensen voetproblemen ontwikkelen. Misschien heb je wel platvoeten, of juist holvoeten, of rol je je voet op een verkeerde manier af. Kom even langs voor een wandeling over onze krachtenplaat en leer je voeten op een andere manier kennen. (Geel)
- Energie in (en uit) je woning. Hoeveel energie gaat er in jouw woning verloren? Hoe kan je dit meten en wat kan je er aan doen? Bezoek ons gloednieuwe labo en maak kennis met o.a. een blowerdoor test en een IR camera om warmteverliezen in je huis in kaart te brengen. Bovendien krijg je heel wat praktische tips om thuis energie te besparen. (Geel)
- Express yourself with 3D-printing. 3D printen geeft de mogelijkheid om unieke producten of kleine series te maken zonder hoge opstartkosten. Schoenen, jurken, sieraden, zonnebrillen… Ook de fashion industrie heeft 3D printen ontdekt. Maar ook chocolade, gebakjes en brood in de gekste vormen worden door 3D printers gemaakt. (Geel)
- DNA-technologie, gloeiend interessant. Sleutel zelf eens aan erfelijk materiaal! Je leert hoe we DNA-stukjes vermenigvuldigen in reactievaatjes (PCR) en hoe we dit DNA zichtbaar maken om het verder te onderzoeken (gelelektroforese). Je kan zelf een bacterie zo naar je hand zetten dat ze een eigenschap van een kwal krijgt en gloeiend groen wordt wanneer ze onder de UV-lamp staat. (Geel)
- Foto’s en video’s monteren op de iPad. Word zelf cameraman, scenarist, regisseur en monteur! Met een iPad heb je alles bij de hand om foto’s en video’s te nemen. Wist je dat je die foto’s en video’s ook op het toestel zelf kan verwerken tot een blitse, chique, informatieve… video? (Turnhout en Vorselaar)
- Bevallen met Caat. Met onze zeer geavanceerde bevallingssimulator 'Caat' leren studenten bevallingen uitvoeren, zowel eenvoudige als gecompliceerde. (Turnhout)
- Milieuvriendelijk drukken. Het grafisch atelier van Thomas More draait helemaal non-toxisch. De traditionele manier van werken is vervangen door een milieu- en mensvriendelijk alternatief. (Turnhout)
- In de huid van de mama. Hoe voelt het om zwanger en een moeder te zijn? Maak een wandeling in ons zwangerschapscorset of met een baby in een draagdoek. Voel wat weeën met je buikspieren doen via met de weeënsimulator. (Lier)
- Wetenschappeleuk. Wetenschap, techniek en onderwijs horen bij elkaar, van de kleuterklas tot het hoger onderwijs! In het basis- en secundair onderwijs gaat men met wetenschap en techniek in ruime zin aan de slag: Koken met kleuters, experimenteren met druktechnieken, bruisballen maken, fysicaproefjes… (Vorselaar)
Opendeurdag
De “Dag van de wetenschap” is bovendien de ideale gelegenheid voor toekomstige studenten om de sfeer van Thomas More op te snuiven en kennis te maken met de opleiding van hun dromen. Zondag is dan ook de eerste Opendeurdag voor dit academiejaar. Kandidaat-studenten en hun ouders krijgen vrijblijvend en individueel tekst en uitleg over de studiemogelijkheden. Brochures, cursussen, vakdocenten, vragen over de inhoud van opleidingen of over praktische aspecten zoals op kot gaan, studietoelages, kostprijzen, vervoer, maaltijden, enz.. Voor alles kunt u terecht op de informatiestands van de opleidingen.
Praktisch
Programma:www.dagvandewetenschap.be, kies organisatie: Thomas More of neem een kijkje op www.thomasmore.be/komkennismaken
Wanneer? Zondag 24 november van 10 tot 17 uur
Waar? Op alle campussen van Thomas More:
- Campus Geel Kleinhoefstraat 4, 2440 Geel,
- Campus Turnhout Campus Blairon 800, 2300 Turnhout,
- Campus Lier Antwerpsestraat 99, 2500 Lier
- Campus Vorselaar Lepelstraat 2, 2290 Vorselaar